Met circulaire diagrammen krijg je inzicht in de wisselwerking tussen verschillende aspecten van een vraagstuk.
In de figuur staan groene en rode pijlen. De groene pijlen geven een versterkende relatie aan tussen het element aan het begin van de pijl en het element aan het einde. Bijvoorbeeld, als de eigen prijs toeneemt (bij gelijkblijvende prijs van de concurrent) dan zal het prijsvoordeel door de concurrent ook. En andersom als de eigen prijs afneemt zal het prijsvoordeel door de concurrent ook afnemen. De rode pijl stelt een remmende relatie voor. Bijvoorbeeld, als het prijsvoordeel van de concurrent toeneemt dan zal de koopkans voor het product van het eigen bedrijf afnemen. Een uitgebreide toelichting op beide type relaties staat in het webinar oorzakelijke relaties
Elke marketingafdeling van een groter bedrijf wil graag weten hoe zij ervoor kunnen zorgen dat genoeg klanten hun product kopen. Weinig marketeers weten hoe nu eigenlijk de wisselwerking tussen klant, het eigen bedrijf en de concurrentie er gelet op het prijsbeleid uit zou kunnen zien. In de figuur begint het met de ontvankelijkheid van de klant voor een product (links in het diagram). Maar hoe gaat het dan verder. Dan ontstaat er een wisselwerking tussen verschillende elementen: de prijs, het prijsverschil, de prijsgevoeligheid etc.
Een voorbeeld van een verhaallijn (1): Stel je wilt in aantallen een bepaald marktaandeel verhogen. Dan wil je de prijs van het eigen bedrijf verlagen. Dit zorgt er voor dat het prijsvoordeel door de concurrent verlaagd wordt zodat de concurrentie zal proberen ook de prijs te verlagen om toch een bepaalde omzet te realiseren. Met als gevolg dat het gewenste marktaandeel in aantallen niet wordt gehaald. Dus nog een lagere prijs, etc. er ontstaat dus een neerwaartse vicieuze cirkel.
Een tweede voorbeeld: zodra de prijs beschikbaar is zal er een koopkans ontstaan die afhankelijk is van de prijsgevoeligheid van de klant. Uiteraard wordt deze koopkans ook beïnvloed door de verkoopkracht van het distributiekanaal en de offertekans. Stel nu dat er rond het product iets negatiefs in de media verschijnt dan kan het zomaar zijn dat de potentiele klant nog even af ziet van de koop (nog even niet koopkans).
In het diagram zijn zo veel (tegengestelde) verhaallijnen te formuleren. Uiteraard zijn er nog veel meer aspecten die een rol spelen. Daarnaast zal de uiteindelijke verkoop ook weer van invloed zijn op de prijs zelf. Mocht je langs de elementen een verhaallijn formuleren dan voel je ook dat een en ander zich niet zo snel in de tijd hoeft voor te doen. Afhankelijk van het type product. Een hypotheek zal vertragingen kennen van weken en dagen. Een app of een aandeel van seconden tot minuten. Daar zal het systeem wel passend op ingericht moeten om in de markt te blijven. De vertragingen maken dat je resultaat net zulke schommelingen zal laten zien als bij de werkbelasting.
Interessant? Bekijk ook de overige simulaties!
MEER WETEN? KOM IN CONTACTWe zien dat je momenteel een klein scherm gebruikt. Ten behoeve van het gebruikersgemak wordt geadviseerd om simulatie op een tablet of computer te bekijken. Dat werkt fijner dan op mobiel.